Cuma

tarçınlı tavuk

daha önce yazmıştık. tavuk yemiyoruz. daha doğrusu ‘serbest dolaşan tavuk’ olmadıkça yemiyoruz.

o da ‘ha’ deyince her yerde bulunmuyor. kırk yılda bir kadıköy pazarında rastlayınca kendilerine, alıp eve getirip son damlasına kadar suyunu çıkarıp, çorba, pilav, tereyağında salçalı tavuk yapıp afiyetle mideye indiriyoruz.

geçenlerde bir tv programında bir kadın yemek yazarı öylesine kolay bir tavuk tarifi verdi ki, ‘bir gün babiş’e kağıtta levrek yerine kağıtta tavuk yapıp yutturmaya çalışırız’ dedik tarifi bir kenara yazdık.

işte tarifi;

- bir tavuk göğsünü dövdür biraz,
- yay bir alüminyum kağıdın üstüne,
- onun üstüne de biraz karabiber biraz pul biber, bir iki dal biberiye ya da kekik ekle, en üste de iki dilim limon dilimleyip koy,
- hatta yağ bile gerekmez,
- sonra da alüminyum kağıdı kapa üstlerine bohça yap,
- doğru 180 derecelik fırına,
- en fazla 20 dk sonra yemeğin hazır.


biz de bu tariften esinlenip birkaç parça tavuk göğsü alıp dolaba koymuştuk.

koymuştuk ama babiş’i bul bulabilirsen. bu aralar babiş’ten şikayetçiyiz, bunu da buradan duyuralım ki sanmasın olan bitenden haberdar değiliz. bizi iyice boşladı. artık neredeyse o divanda, biz mutfakta da olsa birlikte yemek yiyemiyoruz.

nedeni de ‘arkadaşla yenen yemek babayla yenen yemekten daha tatlıdır’ tespiti.

hal böyle olunca tespit doğru olunca, babiş’in yüzünü gören cennetlik oldu. dolayısıyla ‘dalga geçelim sürpriz yapalım’ derken tavuklar elde kaldı. kalınca da ‘zaten tavuklar tavuk değil bir de derine kaldırıp daha da tatsız hale getirmeyelim’ diye tavuğu pişirmeye niyetlendik.

niyetlendik ama niyetimiz kağıtta tavuk değil son günlerin favori baharatımız tarçınla pişirip az biraz sulu bırakıp hazır babiş de yokken ekmeği suyuna banıp doya doya tarçınlı tavuk yemek!

efendim tarçınlı tavuğun tarifi kolay;

- parçala böl tavuğu, kuşbaşı olsun,
- tencerede önce suyunu salsın sonra az biraz çevir,
- sonra tereyağı ile kavur, salça ekle,
- üstlerine su çek,
- toz tarçın ekle,
- en son yemeği indirirken tuzunu koy.

sağlıkla…

hamiş; tarçınlı tavuk güzel oldu hele ki salça ve tarçın bir araya gelince. yalnız ekmeği fazla banmamak lazım!

1 yorum:

  1. Con estos platos se abre el apetito.

    un fuerte saludo

    fus

    YanıtlaSil