Pazartesi

kendine gel babiş!


artık mutluyuz! bundan böyle haftanın yedi günü de bedenimiz yorulacak! hep mutfak, dolayısıyla yemek olacak yaşantımızda ve bizi şaşırtan, yoldan çıkarmaya çalışan fikirler akıl kapımızı çalmayacak!

hani öyle hafta sonları parklarda uzun uzun yürüyüşlermiş, masa başında bakır yumurtalıklarla yapılan kahvaltılarmış, divanın hep aynı köşesinde gazete keyfiymiş, üstünde kısa kestirmelermiş, öğlenden sonra kararsızlıklarıymış hatta azıtıp eş dost görmelere heveslenmekmiş yok!

çünkü haftanın iki günü tatil yapıyorduk bundan böyle yapamayacağız. çünkü babiş bundan böyle hafta sonu tatillerine gitmeyecekmiş, ‘evinde oturacakmış, ders çalışacakmış’ müjdesini verdi.

hal böyle olunca ‘izin’imiz ikinci bir emre kadar kaldırılınca kendimizi birden york düşesi’nin mutfağına kapılanmış hizmetli gibi hissettik. ne güzel yedi gün çalışacak iş var!

hele bir de insanın evladı yanı başında ders çalışırsa bundan büyük mutluluk mu olur? bizim yapmamız gereken onun, ‘baba acıktım ben! ne var yemekte?’ sorularına yanıt vermek, monüye onay almak, uygulamak ve tepsiyle sunmak.

buradaki tek rahatsız edici şey, hizmet edilenin gittikçe damak zevkinin gelişmesi, tazeyi bayatı birbirinden, ‘bu karides hala donuk!’ diye ayırabilmesi. yoksa sen mantarlı karides pişirmişsin ne yazar? ya da kafanda,‘biraz da sebze yesin’ düşüncesiyle geliştirdiğin, kıymalı kabak projesinin rafa kalkmış olması ne anlam ifade eder?

çok çok oturup yeni bir kabak yemeği projesi geliştirir, sebze yedirmekteki ısrarını bir başka yolla uygulamaya koyarsın. adı da güzel, fırında kaşarlı kabak! yapması da kolay:

- iki kabağı hafif haşla, ikiye böl; içlerine kavrulmuş kıyma koy, üstlerine birkaç küp tereyağı ve fırına sür. sonra bakıp kanaat getirdin ki ‘artık vaktidir', rendelenmiş kaşarla süsle üstlerini, al sana fırında kaşarlı kabak!

her şey iyi hoş da geometri çalışan birinden biraz önce, ‘Off yaaa cok zor yaa’ yakarışlarını duyup, ‘bir bilim kadını daha doğacak’ umudu yeşertirken; ‘babaa evde toz şeker var mı? piling yapacağım, yemin ediyorum şu sivilcelerim geçsin kurban keseceğim’ yakarışlarını duymak, insanı şaşırtıp şaşırtıp kendine getiriyor!

sağlıkla.

9 yorum:

  1. Şu ders çalışmak için odaya kapanma dönemlerinde en çok hoşuma giden şey, anneannemin sürekli olarak mutfağının en özel lezzetleriyle beni beslemesi olurdu. Derslerin yoğunluğuna ve sınav streslerine bu sayede keyifle katlanırdım. Mutfağında kendisi için çalışan böyle bir babiş olduktan sonra küçük babiş için de dersler ayrı bir keyif olacak eminim. Yalnız bu gidişle gastronomi okumaya karar verecek gibi, yakında bunun haberini de duyarsak şaşırmam:)

    YanıtlaSil
  2. Kabağın her türlüsünü severim.Ellerinize sağlık..Şekerle ne peelingi yapacakmış küçük babiş, onu da merak ettim..

    YanıtlaSil
  3. Orada bir bilim kadini zaten doguyor da sizin haberiniz yok..! dunyaca unlu markalar, herhalde ar-ge bolumlerinde geometri dehalarini calistirmiyorlar.. Birgun "BEBIS" diye adini okuyarak, henuz sirrini soylemediginiz, o hergun salatanizda olan seyin icinde oldugu sac bakim urunlerini, dogal sekerle yapilmis peelingleri ve daha kimbilir neleri kapisiyor olacak dunya kadinlari (ve erkekleri..) Siz de gurur duyacaksiniz..

    afferim kucuk babis, sen geometri sinavina da calis ki baban uzulmesin (buyukler boyledir, onlar sayilari sever), bu arada arastirmalarina da devam et..

    YanıtlaSil
  4. küçük babişin yerinde olmayı çok istedim şimdi. benim de çalışmam lazım ama mutfağa da girmem lazım, sakız çiğnerken yürüyebiliyorum ama çalışırken yemek nasıl yapabilirim bilmiyorum. küçük babişe çok şanslı olduğunu söylermisiniz..

    YanıtlaSil
  5. kabakların görüntüsü çok iştah açıcı - ellerinize sağlık
    küçük babişe şeker ve bal karışımı öneriyorum

    YanıtlaSil
  6. Küçük babiş daha çok evde olacağına göre, güzel yazılarınızla süslenmiş tariflerinizi daha sık okuruz umarım.
    Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  7. Antakyalıların bir yemeği vardı diye hatırlıyorum, adı da "kabakların şahı" idi, ya da bunun Arapça söylenişi ne ise, o. :)
    Sizin bu yemeğiniz ona benzemiş. Şahbanu beğendi mi, acaba? :))

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize saglik, harika bir yemek olmus.
    Kolayliklar diliyorum ders calisirken.
    Sevgiler ve guzel bir hafta dilegimle...

    YanıtlaSil

yorum yazın

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.