Perşembe

ayvalık ve aranan köfte ve de kuru köfte


İşte ayvalık! güzel değil mi? evet ayvalık dışarıdan bakınca güzel. iyi fotoğraf veriyor. ancak ayvalık pis. sokaklarda kokudan ve sinekten geçilmiyor… belki de bayramdı o günler ondardır. kim bilir?

ancak ayvalık’ta bir yiyecek içecekler var ki anlatmakla olmaz. gidip tatlarına bakmak lazım.

eee insanın yanında babiş olursa, onun yanında da babiş’i olursa ve ikisi de boğazlarına az biraz düşkün olurlarsa sonunda ellerinde avuçlarında bir dolu fotoğraf ve anı kalır.

isterseniz tek tek sırasıyla ve de en baş sıraya koyduklarımızla ayvalık yeme-içme maceramızı anlatalım.


şehir kulübü… bayramdı kalabalıktı her neyse ama o hengamede bile tek geçilecek yerdi. pek beğendik baba-kız… akşam 40’a yakın meze ve balık ve de rakı… öğlen beğen beğen ye tencere yemekleri…


babiş akşamları (iki akşam) mezelerin tek tek tadına baktı. otlara bayıldı… her zaman favorisi ahtapot ızgarayı denedi. beğendi. otlu böreğe bayıldı… ardından da ne patlıcan salatası bıraktı ne balık köfte…


yalnız yeme içme telaşından olsa gerek ya da hadi doğrusunu söyleyelim ki gözümüz başka şey görmediğinden akşamların fotoğraflarını çekmeyi unuttuk. kala kala elimizde bir tek öğlenin zeytinyağlı bamyası kaldı. bu arada babiş de kuzu kapama götürdü haberiniz olsun.


geldik veli’ye…

arkadaşlar bu veli’ye öğlen gitmeli. gerçi akşamı da var. dışarıya masa atıyorlar rakı-balık yapıyormuşsunuz ama biz öğleni tercih ettik.


babiş önce anavut ciğeri yedi sonra da kuru köftenin tadına baktı.

kuru köfte nefisti… hatta o kadar nefisti ki sizin için tarifini bile aldık ki hatırınız kalmasın…

işte ayak üstü alınmış o tarif:

- diyelim ki bir kilo dana kıyma aldınız kasaptan (marketleri unutun artık. söylemiştik.) bir kilo ete iki ekmek içi katacakmışsınız.
- şimdi de et ve ekmek içine iki çay kaşığı karabiber, bir yemek kaşığı kekik, yarım demet kıyılmış maydanoz, bir yumurta ve bir miktar tuz.
- köfteyi bir güzel yoğurdunuz. o zaman yoğurduklarınızı parmak köfteler yapın.
- ardından da köfteleri una bulayın. fazla unlarını silkin ve de çiçek yağında kızartın. afiyet olsun… haa yanına da ev patatesi kızartmayı unutmayın.


geldik bir başka köfteye aranan köfteciye… nefis nefis. anlatılmaz. yenilir ama önce yer bulacaksınız aranan’da… o kadar aranıyor yani ayvalık’ta…


aranan’ın tamam köftesi nefis ama kelle paçası da nefisti doğrusu… yarım kase içtik afiyetle.


ardından da köfte-piyaz yaptık hatta babiş muhallebinin de tadına baktı. ‘ev işi’ymiş.


kahve-çay muhabbetini ise karamanlar’da lor kurabiyesi ile birlikte yaptık. hatta hatta karadut şurubunu babiş ısrarla istedi ki tadını ne menem bir şeymiş karar versin.

sağlıkla…





hamiş bir de koruk suyu var ki o da şeytan’ın kahvesinde içiliyor. yarına…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorum yazın

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.