Pazartesi

çevirme zeytin

biz baba-kız zeytin hastasıyız. ancak her zeytinin değil. o irili ufaklı kapkara, tuzlu zeytinlerin hele hiç değil.

bizim zeytinimiz ya antep-urfa ya da antakya zeytini olmalı ki yiyebilelim yoksa diğerlerini ‘yenmez’ ilan edip bir kenara bırakıyor babiş, tabii ki ‘haram olmasın’ diye tüketmesi bize düşüyor.

nitekim bayramda cunda’dan büyük bir hevesle aldığımız, ilk defa tattığımız çevirme zeytin, ‘fazla tuzlu’ diye yenmedi, tuzsever bir arkadaşa verildi.

ancak bu çevirme zeytinin daha çok çevirme kısmı hoşumuza gittiğinden, denemek için zeytin hasadını dört gözle bekledik ve kasım sonu zeytinler toplandı, çarşı pazarda baş gösterdi.

bizim yeni keşfettiğimiz, eski salıpazarının kenarında bir dükkanımız var. antep’ten gelmiş peynir, zeytin, fıstık, bulgur, mercimek, pirinç, taze acı biber, gerçek nar ekşisi aklınıza ne gelirse satılıyor.

geçen yıl bir bidon antep zeytini alıp baba-kız bütün bir kış tüketmiştik. bu kez hem salamuraya yatırılmış bidon bidon zeytin hem de yeni dalından koparılmış antep zeytini bulduk. tercihimizi işlenmemiş zeytinden yana kullanıp üç kilo zeytin alıp evin yolunu tuttuk.

zeytin işlenmemişse çeşit çeşit yöntemle zeytini tatlı hale getirip istediğiniz gibi tüketebilirsiniz.


nitekim biz üç çeşit zeytin kurduk;

- bir kavanozu zeytin doldurup üstüne sadece su çektik, ne tuz koyduk ne de limon yani salamuraya niyetlenmedik, kavanozu bir kenara kaldırdık,

- unutmayın bu tür zeytinin suyunu ne kadar çok sıklıkla değiştirirseniz o kadar çabuk tatlandırırsınız, su değiştirmenin sıklığı size kalmış,

- bir kavanozu da çevirme zeytini denemek için zeytinle doldurup, üstlerine kaya tuzu ve kekik ekledik. şimdi gidip gelip kavanozu çeviriyoruz. çok keyifli,

- bir kavanozu da tezgahta kırdığımız zeytinlerle doldurup üstüne su çektik. bu zeytin türünün de ne kadar çok suyunu değiştirirseniz o kadar çabuk tatlanır ki tadından yenmez,

- ondan sonra gelsin çeşit çeşit zeytin sunumu. yani bu zeytinin esprisi şu ki tatlandıktan sonra kendince tuz koyarsın, üzerine zeytinyağı çeker limon sıkar hatta pul biber eklersin hatta üstlerine maydanoz kıyıp, nar ekşisi gezdirirsin ki tadından yenmez.

sağlıkla…

7 yorum:

  1. Elinize sağlık bende böle yapıyorum yeşil zeytini
    afiyetle yeriz inşallah.

    YanıtlaSil
  2. BİR DUT MASALI - nUnU

    Katılıyorum !!
    ve aynı keyfi yaşıyoruz sofralarımızda ..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Bir antepli olarak bayıldım ve özledim zeytinimizi, bu dükkanı bulabilir miyim acaba?
    Sevgiler,
    Seda

    YanıtlaSil
  4. dükkan salı pazarında eski itfaiyenin karşı sırasındaki dükkanlardan biri. bir kaç dükkan ilerisinde dürümcü var. yani söğütlüçeşme camii yönünden mahmut baba türbesi yönüne yürüyün solda.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Que buenas deben estar las aceitunas, yo vivo rodeado de olivares donde salen buen aceite y buenas olivas.

    un fuerte saludo

    fus

    YanıtlaSil
  6. zeytin memleketi bizim oralar. bandırma,erdek,edincik. hatta edincik'in sokakları eskiden mis gibi zeytin kokardı :(
    seneler var annemin yaptığı zeytin dışında yemiyoruz. hasattan sonra bizim ev tam bir imalathaneye dönüyor. yan komşu, karşı komşu ya da üst kattaki komşu bahçelerdinden toplayıp getirdiklerini satıyorlar apartmanda.
    mis gibi sele zeytini, kırma/çizme yeşil zeytin, salamura zeytin. açıp açıp kapaklarını koklaması bile mis :)

    YanıtlaSil
  7. Çok teşekkürler, kesin uğrayacağım.
    Bu arada Sevgili Mehtap sayesinde tanıştığım "Canlarına değsin" kitabınız benden sonra tüm aile büyüklerim tarafından öyle keyifle okundu ki, sanırım bir kaçı ile aynı dönemde Nizip'te bulunmuşsunuz,annenizi kardeşinizi hatırlıyorlar.
    Annem ve teyzemlere yaşattığınız nostaljik duygular içinde buradan bir kez teşekkür etmek istedim.
    Sevgiler,
    Seda

    YanıtlaSil

yorum yazın

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.