Cuma

yaşasın patlıcan!



babiş yok!

peki biz babiş olmadığında ne yapıyoruz? tabii ki yine yemek! öyle yan gelip yatmak yok! ama bu kez kendi sevdiklerimizi, onun sevmediklerini hatta zinhar ağzına koymadıklarını. çünkü fırsat bu fırsat, gün bu gün!
hele ki söz konusu patlıcan yemekleri olunca.

bir kere patlıcanı çok seviyoruz. bir de yazılanların yalancısıyız ne kadar doğru bilmeyiz ama uzmanlar diyormuş ki "patlıcan, A vitamini, fosfor ve kendine özgü bazı esanslara sahiptir ve bunlar sinirleri teskin eder ve kalp çarpıntısını giderir."

eee iyi! hem sinirleri yatıştırıyor hem de kalp çarpıntısına iyi geliyor! daha ne olsun?

yine uzmanlar, "patlıcanın pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki fazla suyu dışarı boşalttığını ve kilo verdirdiğini" kaydediyor.

ayrıca uzmanlar, "şeker hastalarının, patlıcan salatasından çok fayda gördüğünü, kansızlığa iyi geldiğini, kanı arttırdığını ve kalbe sükunet verdiğini" ifade ediyor.

bu arada uzmanlara göre patlıcanı en sağlıklı şekilde tüketebilmek için kül veya ocakta pişirip kabuklarını soymalı ve ince kıymalıymış.

ayıptır söylemesi biz de aynen öyle yaptık. önce sağlıklı olanından başladık diyelim ki öğlen öğününde közde patlıcan; akşama karnıyarık! arada da patlıcan kızartması! patlıcan şöleni yani!

patlıcan yemeklerinin birini bir diğerinden ayırmayız ama hadi bu günlük bir ayrımcılık yapıp size karnıyarık tarifi verelim.

malzeme

- altı küçük patlıcan
- iki domates
- iki yeşil biber
- 250 gr. kuzu kıyması
- bir tutam maydanoz
- tuz ve karabiber
- sıvıyağ ve salça.

hazırlanışı

- patlıcanları sıvı yağda, her tarafı kızaracak şekilde kızartıyoruz
- tavadan aldık patlıcanları tava boşaldı. içindeki yağı da boşaltıyoruz
- şimdi kıymayı koyduk tavaya. karnıyarığın iç malzemesinin ana unsuru olarak başladı kavrulmaya
- az biraz sonra içine domatesleri rendeliyoruz. biberleri ince ince doğruyoruz. bırakıyoruz üçü birlikte pişsin. bu arada biz karnıyarığa soğan koymuyoruz
- baktık kıymanın içinde domatesler kaybolmaya yüz tuttu. artık tuzunu, karabiberini ve de kıyılmış maydanozu ekleme zamanıdır
- iç harcı, bu ekleme işinden hemen sonra ocaktan alıyoruz
- şimdi sırada kızarmış patlıcanların karınlarını yarıp bu içle içlerini doldurma var
- bu işlem basit. her patlıcana alacağı kadar kıyma. baktınız az kıyma artı onu da az biraz ekmekle mideye indirin olsun bitsin. ama öyle kolay kolay artmıyor haberiniz olsun ancak tadımlık
- patlıcanları karnıyarık tenceresine yan yana dizin
- bir bardak sıcak suda erittiğiniz salçayı dökün üstlerine
- ardından da önce harlı sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.


sağlıkla.

3 yorum:

  1. Elinize ve emeginize saglik, ne guzel bir sayfaniz var. Bu arada ben de cok severim karniyarigi, harikasiniz.Sevgiler ve iyi bir hafta sonu dilegimle.

    YanıtlaSil
  2. aybike hn,

    teşekkür ederim yüreklendirici mesajınız için. sizi de ilgi ile izliyorum.

    sevgiler..

    YanıtlaSil

yorum yazın

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.