Perşembe

kremalı mantar çorbası / iltifat marifete tabidir!



kişinin ‘iltifat’la ödüllendirilmesi gururunu okşar, yaşama sevinci verir; eğer işse söz konusu olan, yaptığına daha bi dört elle sarılmasına vesile olur.

ancak bu ‘iltifat’ denilen şey öyle bol keseden dağıtılan, her önünden geçilen tarafından size sunulan bir hoşluk değildir. öncelikle ‘hak’ edeceksiniz. karşınızdaki de ‘eşek’ değil ya sizden esirgesin. esirgeyen yok mu? var! onları da en iyisi kendi kendileriyle baş başa bırakmak.

neyse!

geçenlerde yazdık, başınızı şişirdik ama yeri geldi bağışlayın, bir kez daha bu çorba meselesine geri döneceğiz. hani demiştik ‘ya bizde çorba sayısı sınırlıdır: mercimek, ezo ve tavuksuyuna…’

zamanı geldi ya, şimdilerde sık sık dile getirilip monü oluşturma tartışmalarında deniyor ki, ‘insan her gün çorba içse bıkmaz!’ hatta hemfikiriz ki ‘evin aşçısı’ her gün pişirsin ‘evin kızı’ da her gün içsin; baktı ki çok hoşuna gitti kahvaltıda da içsin! çorba o kadar çok seviliyor.

lakin ‘iyi pişirilen’ çorbalar, mercimek ve tavuk, ‘eh ezo gelin de fena sayılmaz!’ bu demektir ki, ‘yeni çorbalar bulmak lazım!’

‘kremalı mantar çorbasını denesene!
‘………………..’

aşçının iç sesi - bin yılda bir içmişliğimiz var; ne içine ne konulduğunu biliriz ne nasıl yapıldığını? bir de maskara olmayalım?

‘iyi de internet var!’
‘……………….’

iyi ki var valla hem de ne güzel sitelerde ne tarifler? girdik internete ve ilk önümüze geleni cahil cesaretiyle indirdik masaüstümüze!

özlüce diyor ki tarif; önce mantar ve krema alacaksın çarşıdan sonra çorba zamanı gelince tereyağında un kavuracaksın, üstlerine sıcak su örteceksin; baktın unlar topak topak oldu beceremedin kavurmayı, korkma! elektrikli el karıştırıcısı elinin altında olsun, yeter.

mantarları yıkayıp küçük küçük doğramıştın ya! hadi şimdi onları da ilave et çorbanın suyuna ve az biraz pişmelerini bekle; kıvam ağır olduysa sıcak su ekle, yok baktın her şey yolunda gidiyor, tuz ekle!

mantarları diri seviyorsan erken indir ocaktan ama indirmeden kremayı ekle ki çorban tamam olsun!

bunların hepsini harfiyen uyguladık. ara ara çorbadan kaşık çalıp, uygun hatta nefis bulduk ve bekledik ki ‘evin kızı’ gelsin not versin.

nitekim geldi; çorbanın başına geçti, önce görüntüyü inceledi ses etmedi, ardından niye yanında kıtır olmadığının hesabını sordu; ‘bununla kıtır yenmez!’ çok bilmişliğimize pek inanmamış da görünse ‘hımm’ ded,i ses etmedi; ana yemeğin sunumunu yapmak için mutfağa yöneldiğimizde ise iltifatını bizden esirgemedi: ohaaa nefis olmuş!

sağlıkla.

15 yorum:

  1. Oh oh afiyet olsun babişlere. Benim de mantar çorbasında bir favori tarifim vardır ki, sevgili Sibelcim (Sibelin Kahvesi) sağolsun. O tarifi öğrendiğimden beri başka türlü mantar çorbası içemiyorum. Tavsiye ederim, bir de onu kaynatın bakalım ocağınızda, nasıl övgüler alacaksınız. Bir de küçük babişe bir not: sibel'in tarifinde krema da yok. hani arada formuna dikkat etmek istiyor ya, o bakımdan:)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. tadına bakmadan diyemeyeceğim nefis diye...Bundan sonra böyle..Toksam güzel diyeceğim, açsam iltifat yok..

    Buzdolabina yöneliyorum şimdi, bu çorbayı unutacak birşey yemeliyim, birşey bulmalıyım, unutmalıyımmm...

    YanıtlaSil
  3. :)))) küçük babişin tepkisini bakılırsa mükemmel bir çorba olmuş, ellerinize sağlık... resimde de kıvam yerinde görünüyor...
    her daim çorbaya evet diyecek biri olarak, bence de mantar çorbaya kıtır yakışmaz zaten, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  4. Hmmm, gençlerin pek sevdiği, ordaki ohadan nasıl lezzetli bir çorba olduğunu tahmin edebiliyorum :) Ellerinize sağlık ve tebrikler diyorum.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Yaş bir iki sene daha ileriye gittiğinde takdir sözcüğü "başarılı" oluyor veya baş parmakla mükemmel işareti yapılıyor ki bu artık o yemekler konusunda sırtınızın asla yere gelmeyeceği anlamına geliyor.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. :))tam zamane gençliği iltifatı:)) sabah sabah iyi güldüm yani:)
    Ellerinize sağlık,sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. kendinize haksızlık etmeyin lütfen . iltifatı hakeden bir babişsiniz siz. ben de uyduruk sebze çorbası yapmıştım alçakgönüllülük edemiycem çok alkış almıştım dün :)

    YanıtlaSil
  8. elinize sağlık öyle güzel yazıyorsunuzki artık müptelanız oldum :)

    Bu arada merak ettiğim bir konu var sizin blog neden kapatılmıştı? Bu konuya değinmişsinz ama anlatmamışsınız mail adresinize bakındım onu da bulamayınca böyle ulu orta yazmak durumunda kaldım.

    sevgiler

    Dünyanın harika güzelliklerine sizin yazılarınızı okumak şıkkını ekliyorum :)

    YanıtlaSil
  9. sevgili sunrise,

    benim email adresim babiseyemekler@gmail.com ve sitede var sanırım görememissiniz.

    sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. valla ne diyeyim bu tarifi ben de tuttum, hatta not aldım. Sevgiler size

    YanıtlaSil
  11. Ne güzelki sonunda "ohaa ne güzel olmuş" iltifatını duymuşsunuz.Ben ona da razıyım ama... Benim kızım daha 5 yaşını yeni doldurdu. İki doğumgünü ve iki farklı pasta yaptım. Ama maalesef hiçbirinin tadına bile bakmadı :(
    Çorbaya bayılırım, heleki mantar çorbasına hiiç dayananam, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Siz gerçekten hem süper bir ana hemde süper bir babasınız. Mantar çorbanız nefis görünüyor. Elinize yüreğinize, kaleminize ve yavrunuza bin sağlık. Tesadüfen uğradım ve saatlerdir dolanıyorum bloğunuzda. Pozitif enerji veren yazılarınıza bayıldım valla! Dilerim hayatınızda sizin gibi samimi, renkli, başarılı ve neşe içinde geçer. Sevgilerimle Ada

    YanıtlaSil
  13. Iltifat kisa ve öz olmus ama,bu da
    birseydir.
    Baska corba tariflerinde bulusmak
    dilegiyle...

    YanıtlaSil
  14. Benim babiş mantarı sevmiyor plastik tadı varmış bu çorbayı yapsam yer belki olmazsa annişi yer ( benim adımda bu evde) elinize sağlık...

    YanıtlaSil

yorum yazın

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.