Pazar

niyet başka kısmet başka!




bizim bu yufka denilen mübarekle tanışmamız yenidir. çünkü alışmışız eziyete, kolayı bize zor geliyor, zül geliyor! nedeni bilinmez!


şimdi bu yufkayı keşfettik ya birkaç yıldır; elimize ne geçerse sarıp sarıp eğer ‘sağlık’ günümüzdeysek fırına, yok eğer boş vermişsek sağımızın solumuzun şekline, yağlı tavaya atıyoruz.


ayıptır söylemesi bir yufkayı bazen dörde bazen sekize bölüyoruz üçgen üçgen; rast gelirse patatesli, kıymalı bazen ıspanaklı çok çok nadir de peynirli börek yapıyoruz babişe.

geçenlerde pazı sardık dolma yaptık ya; kökleri biraz da yaprakları arttı, atmadık, haşlayıp koyduk bir kenara ki canımız çekerse üstüne yumurta kırıp, yumurtalı ıspanak niyetine yiyelim, nefsimizi köreltelim.

öteden beri severiz yumurtalı ıspanağı tarifi de yapması da kolaydır. haşlarsın önce ardından tavada kavurmaya başlarsın az zeytinyağı ile bir iki çimdik pul biber, tuz atıp indirmek üzereyken tavadan, üstlerine iki yumurta kırıp sarısını beyazını ıspanakla yumurtalar hemhal olana kadar pişirirsin. pek hoştur pek lezizdir böylesi, biz böylesini severiz. bir gün yapar yer, sizin için de fotoğraflarız kısmetse!

neyse, gelelim pazıya… her iki sebzeyi de tarttık, düşündük sonunda pazıyı ıspanaklı yumurta niyetine yememeye karar verdik. işte tam o sıra aklımıza o mübarek yiyecek yufka düştü dedik ki kendimize, ‘bir yufka yeter pazılara. bir kaç tane börek yaparsın, adını da pazılı börek koyarsın hem babiş’e de hava atarsın, yeni bir börek icat ettim diye!’

bir yufka için çarşıya indik hem böylelikle birkaç adım da atmış olduk. yalnız bir yufka alana kötü kötü bakıyormuş dükkan sahipleri bunu da öğrendik bu arada. bir dahaki sefere ya misafir çağırmaya ya da bu sevdadan vazgeçmeye karar verdik!

çarşı dönüşü yufkamızı serdik tezgaha, bıçakla pür dikkat önce ikiye sonra da dörde böldük. bölünmenin yeterli olduğuna kanaat getirince de daha önce tavada kavurduğumuz hafif karabiberli pazıları dört eşit parçaya bölüp bir güzel sarıp sarmaladık yufkalarla ve yağlı kağıt sarılı fırın tepsisine yan yana dizdik.

bir yumurtanın sarısını çırptık, fırçayla sürdük yufkaların üstlerine; en üste de beyaz susam gezdirdik ki güzelliğinde kusur aranmasın!

ve babiş’in gelmesine yakın fırını yaktık ki dumanı üstünde olsun böreklerin. nitekim öyle de oldular, övünmek gibi olmasın ama böreklerimiz nar gibi kızardılar.

babiş okuldan geldi içimizden diyoruz ki, ‘tam börek yenilecek zaman; okuldan aç gelinmiş ana yemeği beklerken ağza atmalık bizim pazı börekleri!’

amma velakin hayatın kendisi niyetlere göre sürüp gitmiyor ki her şeyin kendi doğası kendi işleyişi var! şansızlık bu ya; babiş’in doğası da bugünlerde biraz kendine dikkat etmek istiyormuş!

sağlıkla.

17 yorum:

  1. Madem Babiş kendine dikkat etme günlerinde, yazık olmasın bu güzelim böreklere :) Biz aramızda paylaşırız, şu güzel pazar gününde kahvaltı niyetine.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. aman misler gibi olmuş tembel işi ıspanaklı en sevdiğim hallerr

    hem sen gönder bize pirina gibi tüketiverirriz anında

    ellerine sağlık
    sevgilerr

    YanıtlaSil
  3. çok acıkmışken, ıspanaklı böreğe de bayılırken, olmadı bu şimdi. yemeyeni yerler demişler, çok özendim ben..

    YanıtlaSil
  4. Bende yapardım böyle ara sıra..Sonra o yemediğim börekler, gözümün öününden geçerdi..

    şimdi yenmeli aslında, sonra hiç yenmiyor ki..

    YanıtlaSil
  5. ah babiş bilse ne kaçırdığını, ben olsam o börekleri yer , sonra bir iki tur atardım ev de ya da dışarda. Üstelik pastırma yazı da yaşıyoruz bu günler de. Ben pazı ve ıspanağı bazen karıştırırm , yumurtalısını yaparken. Sevgiler küçük babişe de büyük babişe de

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel kızarmışlar bir tane alıp gittim

    YanıtlaSil
  7. Herkes talip anladığım kadarıyla. Bu saate kadar bize de bir parça kalmış mıdır bilinmez ama berbat ötesi bir trafiğin içinden üstelik de kurtlar gibi acıkmış olarak eve varılınca "ah şimdi olsa da yesem" deniliyormuş. Napalım? Börek yok, ama acaba şimdi ben ne yesem?

    YanıtlaSil
  8. isiniz zor,kücük babisle durum ne olacak merakla bekliyorum.
    Allah´tan ki tek yufka almissiniz.
    Güzel bir haftaya baslamaniz dilegiyle...

    YanıtlaSil
  9. Ben de istiyorum bu güzel böreklerden. Cok rica etsem, bir dahaki sefere bana da bir tane ayirmisiniz?
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. sevgili kızlar,

    babiş'ten izin alır almaz size börek partisi verecem haberiniz olsun!

    sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
  11. Buzluk böreği denen bir börek çeşidi var.Sanırım siz yapabilirsiniz..Yani artık tek yufka almanıza gerek yok.3 tane alıp ikisini acil durumlar için buzluğa atın bence.

    Yorumlara tek tek cevap vermiyorsunuz bu yüzden sık sık gelip buzluk böreği nasıl oluyor diye soru sormanızı bekleyemeyeceğim ama gerekirse google'a yazın tarifi çıkacaktır :)

    YanıtlaSil
  12. Siz kucuk babis'e soyleyin.. gencken okuldan gelince borek varsa yenir, yaninda da ayran icilir.. guzellige de hicbir zarari olmaz.. Hele evde yapilmis sa..

    YanıtlaSil
  13. merhaba sizi takip etmek cok eglenceli yazilarinizi cok eglenerek okuyorum sanirim hem anne hemde babasiniz kolay gelsin basarabildiginizi düsünüyorum büyük ve kücük babise mutlu yasam dilerim

    YanıtlaSil
  14. sevgili asortik krap,

    bu kez tek tek yorumlara yanıt verme kuralını bozup, acil durumlar için lütfen buzluk böreği tarifini verir misiniz?

    sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
  15. Buzluk Böregi..
    4 yufka
    1 su bardağı yoğurt
    1/2 çay bardağı zeytinyağı
    2 yumurta
    1 kase su
    iç malzemesi:
    250gr beyaz peynir, ezilmiş
    1 demet maydanoz, doğranmış
    üzerine:
    yumurta sarısı
    çörek otu
    Hazırlanması:

    Yufkaları üst üste koyup 8 parçaya kesin. Yoğurt, zeytinyağı ve yumurtaları bir kapta karıştırın.
    Kestiğiniz yufkaların üzerine fırçayla yoğurtlu harçtan sürün. Yufkanın geniş tarafına peynirli içten yayıp -kenarlarını kıvırmadan- rulo şeklinde sarın. Ruloları içe doğru sarıp bir servis tepsisine yerleştirin.
    Yufkaların tamamını sarınca her bir böreği bir kase suya daldırıp çıkartın ve fırın tepsisine yerleştirin. Börekleri 45 dakika buzdolabında beklettikten sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin.
    200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
    Tarifi portakal agacindan yazdim.

    Eer buzlukta bekletecekseniz..
    BUTUN BOREKLERI SARDIKTAN SONRA KEVGIRE DIZIP SUDAN GECIRIN.ISLAK ISLAK BUZLUGA KOYUP DONUNCA YUMURTA SARISI SURDUKTEN SONRA ISINMIS FIRINA ATIN.BOYLECE BOREKLERIN ARALARINDAKI YUFKALAR TEL TEL VE CITIR CITIR OLUYOR.
    AYRICA ACIL GELEN MISAFIRLER ICIN BUZLUGA KOYMA ASAMASINA KADAR HAZIRLAYIP DONDURUCUDA SAKLAYABILIRSINIZ.GERCEKTEN COK ISE YARIYOR CUNKU COZULMESINI BILE BEKLEMEDEN PISIREBILIYORSUNUZ!!!

    Bir zamanlar çok yaptim.Özellikle ertesi gün ç1karip buzluktan firina atmak çok iyi oluyor :)

    Afiyet Olsun..

    YanıtlaSil
  16. Tek yufka alanlara kötü bakan yufkacılara bende şahidim ah... İki kişi kiloylamı alacak demeye utanıyorum ama onlar bana sinirli bakmaktan utanmıyorlar bilmezmiyim elinize sağlık ....

    YanıtlaSil

yorum yazın

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.