Çarşamba

siyez bulgurlu patlıcanlı pilav...

babiş şu sıralar ders çalışıyor. biz de başı boş kaldığımızdan zaman zaman istanbul’a yakın yerlere kısa neredeyse günü birlik, hadi bilemediniz bir gece bir günlük turlar düzenliyoruz.


geçen haftalarda kastamonu’ya gittik. bayıldık. hatta uzun uzun yazdık da; havasından suyundan mis kokulu, bülbül şakımalı ormanlarından, yılanından çiyanından özellikle de 812 çeşit sayılan mutfağından söz ettik.

lafı uzatmayalım gezi meraklısıysanız kastomunu’yu mutlaka gidip görün, muhteşem bir yer yok şu sıralar gidemeyecekseniz blogumuzdan kastamonu gezisini okuyun bir zahmet.


neyse biz gelelim bugünkü derdimize; efendim, işte o kastamonu gezimizde bir öğlen yemeğinde, köy imamı tarafından;


etli ekmek yedirilerek ağırlandığımız kavun köyünde, yemekten sonra bir de bize diş kirası verip koltuğumuzun altına bir torba siyez bulguru sıkıştırılmıştı.

bu kibarlığa teşekkür ettik ancak kastamonulular’ın siyez bulguru ile yaptıkları ayranla pişen, içinde çeşitli otların bulunduğu ekşili bulgur dedikleri pilavın tarifini almayı unuttuk.

neyse ki tuz ekmek blogunda sare hanımın siyez bulguru ile yapılan patlıcanlı bulgur pilavı tarifi dün imdadımıza yetişti de hemen eve gidip kastamonu’dan getirdiğimiz bulgurumuzu deneme fırsatı bulduk.

gerçi babiş, pilav piştiğinde sıcak sıcak tadına bakmadı ama olsun nasıl olsa bugün karnı acıkır, bizim siyez bulgurlu, patlıcanlı pilavımıza muhtaç olur;


 ya da biz öyle umuyoruz. (dolaba doğru dürüst bakarsa süzme yoğurtla yapılmış cacık bile bulabilir.)

neyse bizim derdimiz şimdi sizlersiniz; isteriz ki bu muhteşem pilavın önce malzemelerini sonra da tarifini verelim, bir de bakarsınız sizin de yolunuz bir gün kastamonu’ya düşer, siyez bulguru alır, dönüşte de bu tarifi uygularsınız.

işte malzemeler;

- siyez bulguru, patlıcan, domates, sarımsak, soğan, kuru acı biber, kuru nane, karabiber ve tuz.

hazırlanışı;

- bol zeytinyağında, önce soğanı sonra sarımsağı pembeleşinceye kadar kavuruyoruz;

- alacalı soyulmuş ve küp küp doğranmış patlıcanları ekliyoruz (isterseniz patlıcanları tuzlu suda bekletip sonra sularını sıkıp ekleyebilirsiniz. biz yapmadık çünkü üşendik);

- rendelenmiş iki üç domates ekleyin tencereye çevirin bir iki;

- bir tane iri acı kuru biber ekleyin (biz edirne’den aldığımız bir biber ekledik);

- domatesler suyunu çekince, önce ayıkladığınız (içinde taş olabiliyor) sonra yıkadığınız siyez bulgurunu tencereye koyun, beş altı kez karıştırın içindekilerle birlikte;

- ardından fazla değil yeterince (üstüne çıkacak şekilde) sıcak su ekleyip önce harlı sonra kısık ateşte pişirin pilavı;

- dinlenmeye bırakırken de kuru nane ve karabiber eklemeyi unutmayın.

sağlıkla…

hamiş; siyez buğdayı insanoğlu daha göçebe-avcı-toplayıcı iken yerleşik tarıma geçip de (neredeyse 10 bin yıl önce) ilk ektiği yabani buğdaydan sonra elde ettiği iki buğday türünden biri. yani biri siyez (triticum monococcum) diğeri gernik (triticum dicoccum). daha fazla bilgi istiyorsan lütfen bugday.org’a ya da siyezbulguru.com'a bak.

8 yorum:

  1. Merhaba. Siyez bulgurunu tatmanız ne güzel. Tuzekmek üzerinden tarifinizi vermeniz ayrıca çok nazik bir davranış. Teşekkür ederim.
    Sayfanızı okudum ne kadar sıcak bir anlatımınız var. Çok güzel fotoğraflarla da süslemişsiniz.
    Takipçiniz olacağım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık lezzetli görünüyor. bloguma beklerim http://pespembemutkuluk.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  3. Patlıcanlı pilav tamam bir harika ama tepsideki o gözleme mi desem etli ekmek mi nedir onun rengine bayıldım sanki kokusu bile geldi burnuma afiyet şeker olsun size :)

    YanıtlaSil
  4. hele siz bir de o tepside duran etli ekmeği köy meydanında ayranla yeseydiniz hayatın tadı'nın ne demek olduğunu daha iyi anlardınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaaaa ağlarım ama şimdi :) Çünkü eminim çok lezzetlidir ve dediğiniz gibi bir yerde yemekte ayrı keyiftir.

      Sil

yorum yazın

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.