Cuma

köyün mantısı!


bir zamanlar mantı açmıştık da internette “olay” olmuştu, “kızlar”dan yorum üstüne yorum almıştık; hatta babiş bile, “ay sen mantı mı açtın?” deyip hayret belirtmişti!


tabii sonunda olan oldu bu kadar göz önünde olmanın cezasını çektik, bize “göz değdi!” o günden sonra bir daha ne mantı açabildik ne babiş’e doğru dürüst mantı yedirebildik!


oysa ki babiş sıkı bir “mantısever”dir, hele ki babası açarsa; bazen haşlayıp üstüne yoğurt sarımsak gezdiren, üstüne de haşlama suyunda inceltilmiş salça ve tereyağı döken, kuru nane eken; bazen de fırında kıtır kıtır kızartıp çerez niyetine sunulan “yenilmez bu mantılar yanında yatılır!” yorumları yapılan mantıları kim sevmez?



ağzının tadını biliyor tabii babiş ama o günler çokk geride kaldı şimdilerde babiş ne yazık ki dışarıdan alınan mantılarla arada sırada nefsini köreltiyor!

tek tesellimiz köyümüzün en iyi mantısını yemesi, babasının bu konuda titizlenmesi!

geçen gün “ona bir sürpriz yapalım” dedik ve sayla mantı’dan bir kilo çiğ mantı paketlettik; eve gelince de bir kısmını derine kaldırdık bir kısmını akşam için ayırdık, okuldan gelince de babiş’e yaptık!

önce suyumuzu ısıttık, kaynayınca birkaç çimdik tuz attık, mantıları suya bıraktık; kaynadı mantılar; biz de bu arada ev yapımı salçamızdan (artık konserve kullanmıyoruz rast geldiğimizde ya antep ya da antakya malı salça alıyoruz) yarım yemek kaşığı aldık bir tavaya aktardık, mantının kaynama suyu ile incelttik, eh tereyağını da bol tuttuk her zamanki gibi (bu arada tereyağı da artık açık alınıyor evimize) sos hazırladık; mantılar pişti hem de bize göre biraz fazla pişti! olsun babiş öyle seviyor dedik rahat bıraktık mantıları!


mantı tamam, üstüne yoğurtlu sarımsak, onların üstüne salçalı sos, hepsinin üstüne de kuru nane ekledik tahta bir tepsi içinde babiş’e sunduk! arada da bir hatırlama yapmadan edemedik, “babiş biraz fazla oldu mantı, hepsini yemek zorunda değilsin sonra fazla gelmesin!” dedik uyardık!

babiş bir bize baktı bir mantılara ses etmedi; az sonra divandan seslendi, “babaaa beyaz peynir de getirsene, karnım çok aç bugün!”

sağlıkla…

3 yorum:

yorum yazın

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.